17. 05. 2016.

Takadimizacija Visa

S veseljem najavljujemo da će Nenad Kovačić i ovo ljeto raditi intenzivnu raidonicu ritma na Visu, ovaj put u Komiži.


DATUM/VRIJEME RADIONICE

  • 3.8. - 7.8., 2-4h/dne
  • početna grupa 10.00-11:30h, napredna grupa 11:45-13:45h, svaki drugi dan skupa 17:00-19:00h + večernji Jam sessioni
  • +18, min 12, max 15 polaznika po grupi
  • hrvatski




  • Početna grupa: otvorena za sve zainteresirane s nikakvim ili površnim iskustvom sviranja udaraljki
  • Napredna grupa: namijenjena za sve s višegodišnjim iskustvom sviranja Djembe bubnja ili bilo kojih drugih udaraljki; za amaterske i/ili profesionalne glazbenike
  • Prilikom prijave bitno je navesti posjedujete li vlastiti bubanj. Za radionicu je poželjno imati svoj Djembe, ali nije i nužno, postoji određen broj bubnjeva za posudbu.

  • Intenzivna radionica zapadnoafričkog ritma podrazumjeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso. Stavlja fokus na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dosadašnjeg dugogodišnjeg voditeljeva iskustva. Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike, osvještavanjem tempa, ritmičkog dialoga, vođenjem grupe kao i tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje. Iako će glavnina inspiracije za učenje i osvještavanje ritma biti zapadnoafrička tradicija, često ćemo posezati i za drugim ritmičkim tradicijama poput balkanske i indijske tradicije i kroz njih se baviti neparnim mjerama, poliritmijama i polimetrijama. 
    Mnogi tradicijski ritmovi raznih kulura nastali su kao reakcija i pokušaj imitiranja zvukova iz prirode. Polazeći od toga istraživat ćemo mogućnosti kako nas postojeći zvukovi otoka mogu inspirirati na stvaranje vlastitih ritmičkih kreacija, koristeći dostupne predmete i zvukove koji nas okružuju, kao i vlastito tijelo. Za kraj radionice zamišljeno je da svi polaznici održe prezentaciju naučenih ritmova u obliku malog koncerta.
    Nenad Kovačić