28. 04. 2011.

Séga Sidibé djembe radionice 28-29.05.2011.

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna Afrike u subotu i nedjelju 28-29.05.2011. održat će se i djembe radionice sa slavnim djembefolom Séga Sidibé iz Malija!


Radionice će se održati u Etnografskom Muzeju, partner projekta Tjedna Afrike.


Početna radionica: 10-12h subota i nedjelja, cijena 200kn, za raniju uplatu 150kn
Srednja radionica:  13-16h subota i nedjelja, cijena 300kn, za raniju uplatu 200kn

Prijave za radionice putem obrasca: PRIJAVA za radionicu.

Prijavljeni će daljnje informacije dobivati na e-mail.

Nedjelja navečer kada je zatvaranje festivala Tjedna Afrike održat će se veliki koncert:
SÉGA SIDIBÉ (Mali) 
predgrupe: NAŠ MALI AFRO BEND s plesnom točkom grupe DYALLI i DJEMBE (OF)COURSE

Za sve polaznike djembe radionica popust na ulaznice za koncert, prijavljeni će biti o tome detaljnije obaviješteni mailom.




Séga Sidibé je rođen 1942.g. u mjestu Fougamana u Wassoulou regiji u Maliju. Svira djembe već više od 60 godina i jedan je od rijetkih još aktivnih djembefola svoje generacije.


Odrastao na jugozapadu Malija, uči sviranje djembea od malih nogu. Sa 17 godina Sega dolazi u Bamako gdje postaje vrlo popularan glazbenik svirajući na mnogim proslavama i vjenčanjima. Sega na jedinstveni način kombinira tehničku perfekciju sa zahtjevnom i nezgodnom ritmikom.


Nakon proglašenja nezavisnosti u 1960.g., formiran je balet kojim su se promovirale razne grupe kulture Malija. Od 1965. do 1990. Sega je prvi solist „Regionalne trupe Bamaka“, vodi rimtičku sekciju, ujedno je i njihov umjetnički direktor kreirajući nastupe. Bio je odgovoran za repertoar, sastavljen od različitih stilova naroda Malija. Tada je napisao „Djifili“ i „Dougoubadia“ najpoznatije izvedbe ove baletne trupe. Mnogo puta je sa svojom grupom osvojio naslove na godišnjim natjecanjima različitih grupa iz cijelog Malija. Mnogi znani i neznani glazbenici su učeni od strane Sega Sidibe, uključujući Oumou Sangare. Formirao je mlade glazbenike od kojih su se mnogi kasnije pridružili "Nacionalnom ansamblu Malija". Nakon godina slave s baletom vraća se tradicionalnoj djembe glazbi kakvu je poznavao kao mladi seoski bubnjar.


Sredinom osamdesetih godina, usredotočio se na zahtjevno prenošenje svog znanja, kao čuvar i prenositelj tradicije sviranja djembea. U Bamaku je održavao svoju godišnju bubnjarsku akademiju, isto tako je počeo od devedesetih godina odlaziti u Europu držati dvomjesečne majstorske tečajeve djembea. 


Sega je razvio svoje jedinstvene tehnike sviranja koje neće tako lako nestati. Učiti i svirati na radionici sa Sega Sidibe je neprocjenjiva vrijednost svakome tko želi naučiti svirati djembe. Njegove radionice omogućavaju jedinstvenu priliku učenja njegovog prebogatog stila sviranja, solo varijacija, muzikalnosti i rafinirane tehnike.


Sega uvijek želi naglasiti da je djembe mnogo više od onoga što uobičajeno netko iz zapadnog svijeta može pojmiti. Ansambli su nastali radi show-programa i upravo zbog zapadnog svijeta, dok je sam djembe u svojoj osnovi nešto puno više.


Na pitanje od kuda mu taj neodoljiv osmijeh dok svira, Sega Sidibe odgovara: „Veliki broj djembefola izgleda zabrinuto i to je katastrofa. Time blokiraju energiju koja bi se trebala prenijeti na publiku. Po mom mišljenju, djembe je instrument kao i svaki drugi. Čak i ako je nešto teži, čak i ako zahtijeva fizičku snagu da bi se svirao, to je zabavno! Kad bi trebalo ljude rasplakati, ne bi vrijedilo nikakvog truda!