05. 06. 2017.

TaKaDiMizacija Sveca

Nakon TaKaDiMizacija Visa zadnje dvije godine, Nenad nas u u sklopu kazališnog kampa Besa vodi na ludi mali nenaseljeni otok, 13,5 milja udaljen od Komiže - Sv. Andrija, poznatiji kao Svetac.

 'TaKaDiMizacija Sveca' :)

***TAKADIMIZACIJA SVECA***, radionica ritma
Datum: 10.-14.8.2017, 4h dnevno
Polazak iz Komiže: 9.8. iza podne; povratak u Komižu 15.8. oko podne

Opis radionice:
Intenzivna radionica ritma podrazumjeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso. Stavlja fokus na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dosadašnjeg dugogodišnjeg voditeljeva iskustva. 
Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike, osvještavanjem tempa, ritmičkog dialoga, vođenjem grupe kao i tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje. 

Iako će glavnina inspiracije za učenje i osvještavanje ritma biti zapadnoafrička tradicija, često ćemo posezati i za drugim ritmičkim tradicijama poput balkanske i indijske tradicije i kroz njih se baviti neparnim mjerama, poliritmijama i polimetrijama.

Mnogi tradicijski ritmovi raznih kultura nastali su kao reakcija i pokušaj imitiranja zvukova iz prirode. Polazeći od toga istraživat ćemo mogućnosti kako nas postojeći zvukovi otoka mogu inspirirati na stvaranje vlastitih ritmičkih kreacija, koristeći dostupne predmete i zvukove koji nas okružuju, kao i vlastito tijelo.
Za kraj radionice zamišljeno je da svi polaznici održe prezentaciju naučenih ritmova u obliku malog koncerta.
Planiran je rad s početnom i naprednom grupom svakog jutra po 2h, te svi zajedno predvečer još 2h.  



Voditelj: Nenad Kovačić
Cijena: 1980,00kn. 

U cijenu uključeno: 
- 6 dana na Svecu
- radionica
- smještaj kamperskog tipa 
- transfer do Sveca iz Komiže i natrag
- 3 obroka dnevno u toku cijelog trajanja boravka
- slobodan ulaz na festivalski program BESA kazališnog kampa na Svecu
- slobodno sudjelovanje u popratnom programu 
- joga

Prijavite se ovdje.​​


Više informacija o otoku i kampu od ekipe Besa:


***O LOKACIJI***
Otok Svetac je jedna od rijetkih preostalih netaknutih oaza Jadrana zahvaljujući činjenici da je u cijelosti u privatnom vlasništvu obitelji Zanki. Mjesto je gdje je još uvijek jedino Majka Priroda zaslužna za njegovu ljepotu, divljinu, izolaciju i svetost, i voljeli bismo da ostane tako. Iz poštovanja prema otoku i obitelji koja nas je pustila u svoje dvorište. 
Otok Sveti Andrija, zvan još i Svetac, udaljen od Komiže 13,5 milja, dugo je bio poznat kao najudaljeniji naseljeni hrvatski otok. Danas tu više nitko ne živi, samo povremeno članovi obitelji Zanki. Ostalo je samo kopno i stare kamene građevine koje svjedoče o životu i trudu svojih stanovnika koji su kroz stoljeća stvarali povijest ovog otoka. Površine je 4.2 km2, a visok 316 m. Svetac je posebno zanimljiv zbog svojih priča i događanja iz prošlosti, a članovi obitelji još se sjećaju i rado pričaju o povijesti svoje obitelji i načinu života na otoku. Jedna od njih je i legenda o ilirskoj kraljici Teuti o čemu svjedoče srušene zidine kraljičina dvora na vrhu samog otoka-Teutin grad te ostaci benediktinskog samostana i suhozida koji se ove zime prvi put nakon 1000g dijelom srušio (a potrudit ćemo se popraviti ga).  S južnog obronka pruža se veličanstven pogled na pučinu i otoke Brusnik i Jabuku.

Kad je 30-tih godina godina prošlog stoljeća Tin Ujević posjetio Svetac, rekao je: Dovde i nema dalje!

***ROBINZONSKI KAMP***
Za polaznike organiziramo transfer iz Komiže do Sveca i natrag. 
Na otoku nema restorana, dućana, cesta...samo sunce, more, naš kamp i 4 kuće s povremenim stanovnicima. Jedna od njih će biti naš dom za vrijeme kampa. Drugim riječima, bit ćemo gotovo sami na cijelom otoku. 
Smještaj je organiziran u formi kampa, sa šatorima, hemocima, vrećama za spavanje...u borovim šumarcima na obroncima otoka. 
Imamo kuhinju i sanitarne čvorove s vodom grijanom suncem na raspolaganju te planiramo 3 obroka dnevno spremati za svih. Nije baš da se imate gdje sami pobrinuti za hranu, zar ne? Ovaj put imat ćemo vege i mesne obroke. 
Otok nema svoj izvor vode, sva voda dolazi iz gustirni koje se pune kišnicom. Stoga ćemo s pažnjom i poštovanjem trošiti vodu. Tu je naravno i more. 
Struje iz klasičnih izvora također nema. Postoje solarne ploče kao i plinska rasvjeta koju koristimo. Punjenje mobitela će biti izazov :) al zapitajte se treba li vam zaista tih par dana života u izolaciji veza sa svijetom. 
Jeste li spremni za ovakav izazov? Jeste li željni života u prirodi, izloženi suncu, moru i vjetru, s dobrim ljudima, bez svih onih nepotrebnih i opterećujućih stvari civilizacije? 

Ako baš nikako nikako ne možete kampirati i treba vam krevet, javite nam. Možda možemo pomoći u smještaju u jednoj od kuća na otoku. 

***PROGRAM***
Ograničili smo broj ljudi i program kako bismo postigli ravnotežu između nas i otoka, onoga što želimo i onoga što možemo napraviti na Svecu. 
Svaki dan sastoji se od ranojutarnje joge s pogledom na pučinu, radionice, obroka s domaćim vinom, zajedničkog druženja, kupanja na sikama, šetnji po otoku, te neformalnog programa (projekcije filmova o Svecu i Visu, filmovi iz permakulture, noćno promatranje neba, vođene šetnje, ribolov, glazba, čitanje putopisa BESA...) i festivala.